Man blir frustrerad varje dag på galna kineser men man får också ett gott skratt varje dag av galna kineser. Alltså……
Fordon
Det finns lyxbilar i mängder som man kan sukta efter att vara ägare av…..
….och så finns de fordon som man undrar hur de vågar köra med på vägarna.
och så finns de Kineser som släpar på sina saker på en traditionell cykel eller på en skottkärra av något slag.
Cykeltransport
Vi tycker som ni vet sedan tidigare att cykel är ett bra färdmedel men vi släpar inte på så mycket 🙂
Krister svettas och puffen fryser
Parkera sitt fordon det gör man också lite som man tycker och gärna där det är gratis. Gångställen och gång och cykelbanor är populära att parkera på sitter inga förbudsskyltar och står inget om betalning då måste det vara OK och gratis. Vid ett övergångställ hade man dagen efter ställt upp betongpelare för att få stopp på parkeringarna.
Arbetare
När man ser alla kinesiska puffar när man är ute och rör på sig, får man ibland nypa sig i armen för att förstå att det är sant denna brokiga samling av människor som man ser om dagarna. I ett land med 1,43 miljarder invånare och ett Nanjing med lika många invånare som hela Sveriges befolkning så är det kanske inte så konstigt.
Kinesiska kvinnor går i pension vid 50 år och män vid 60 år, men många av dem fortsätter ändå arbeta för att få vardagen att gå ihop.
I Kina är det acceptabelt med de flesta arbeten, du kan i princip jobba med vad som helst. Toalettstädare på publika toaletter, fönstertvättare, lövsopare, växtplanterare, det är helt OK. Här jobbar man för att få lön och kunna överleva. Lönerna varierar som ni förstår stort bland invånarna i Kina. Därför är det lika stor variation av lyxbutiker, restauranger, till ett litet titthåll i väggen med försäljning på gatan.
Klädmode
Likaså är det med klädmodet i Kina. Finns lika många klädstilar som antalet människor i detta land och man drar sig inte för något.
Kineser är mycket för att ha figurer/gosedjur påsydda på kläder, väskor i princip på allt. På mössor/hattar har de ofta öron eller liknande.
När man badar måste man skydda sig mot solen så man inte blir brun och flytväst så klart då det är få kineser som kan simma.
..om man använder flytväst har jag lärt mig att man ska knäppa den men tydligen inte kineserna.
Regler
Sedan corona kom har det varit stängt på en del ställen från och till. Om det är öppet i parker, affärer eller liknande står det vakter vid entréerna som kollar allt från temperaturen, gröna QR-koder till att masken är på. Ändå finns det kineser som inte accepterar reglerna och plankar 🙂 in och väljer andra vägar för att slippa vakter. Undra om de får prickar eller böter när de bryter mot dessa regler det finns ju ögon överallt så någon lär väl se dem.
Förpackningar
När våra saker kommer vi beställt över nätet här i kina är de inte inslagna i endast en förpackning. Att öppna ett paket kräver sax, kniv och tålamod då de ofta är inslagna i trippla lager av kartong och plast 🙁 . Ibland väldigt annorlunda förpackat som när vi beställde hård ost(trodde vi) och det var mjukost på pinne. 🙂
Små glass pinnar med mjuk ost.
Pauser
Efter lunch varje dag(intas på 10 minuter) ska man vila/sova, spelar ingen roll var du befinner dig. Jag tror hela Kina stannar kl 11:40- ca 13:00. Lugnt och skönt att promenera då. Ingen som går i vägen och stannar och glor på en hela tiden.
De sover också på Kristers jobb. De har sängar vid skrivborden 🙂
/Trevlig kväll Nina och Krister