Kristers färd ut ur Kina

Många turer skulle det bli innan jag skulle lyckas ta mig ut ur Kina. Känns igen från mina äventyr i juli/augusti 2021.

Precis som då var det nya utbrott av Covid som satte käppar i hjulet för min hemfärd. Se del 1, del 2, del 3 och del 4.

Nina lämnade Kina den 10:e juni och jag var tvungen att stanna till efter den 3:e juli för att inte åka på en rejäl skattesmäll. Kravet var att jag minst skulle befinna mig i Kina i 183 dagar under 2022 för att inte byta skatteklass.

Då vi flyttade från Somerset till Fairmont sparade vi bara lite saker som vi skulle behöva våra sista månader i Kina utöver våra två resväskor var. Dessa saker lämnade jag sedan kvar när jag också lämnade landet.

Mitt flyg var bokat till den 8:e juli, samma rutt som Nina hade, Nanjing, Beijing, Frankfurt och Stockholm.

En dag före min avresa fick jag SMS:et jag bävat för, flyget Nanjing till Beijing inställt! Precis som för Nina. När hon flög hem kunde vi boka om till ett tidigare flyg till Beijing. Ok, försöker samma sak nu. Men icke… resebolaget meddelar, det är inte möjligt för dig att boka ett flyg till Beijing, du är spärrad.

Vad göra?? Provar att boka tåg istället, voila, det gick bra! Planen är nu att ta tåg till Beijing, och sedan flyget därifrån.

Efter någon timme hör min assistent av sig till mig och ber mig testa om jag lyckas få grön hälsokod i Beijing, ett krav för att få anlända till Beijing…

Och som ni redan gissat, det fick jag inte… omöjligt för någon som varit i Nanjing de senaste 14 dagarna att anlända till Beijing pga covid case i Nanjing.

Nu börjar en intensiv jakt på ny resväg (precis som 2021). Den väg det till sist blir är med tåg till Shanghai (som precis släppt på sin gigantiska lockdown) och därifrån med flyg via Frankfurt till Stockholm.

Det skulle visa sig att det var samma flyg från Frankfurt till Stockholm som jag var bokad på initialt, dvs min ankomsttid till Sverige var oförändrad.

Fördelen med att flyga från Nanjing istället för att ta tåg till Shanghai eller Beijing är att man slipper släpa på sina väskor. Nu blev jag tvungen att släpa på 2x25kg resväska + 10kg handbagage. Genom säkerhetskontroller, upp och ner för rulltrappor. In på tåg, ut ur tåg. Men det gick även det! Jag kom till slut fram till Shanghai Hongqiao, en av Shanghais två flygplatser. Tyvärr inte den jag skulle från då jag hade flyg från Shanghai Pudong.

Återigen tack till mina kollegor, de hade fixat en bil från vårt kontor i Shanghai. En chaufför stod med en namnskylt, med mitt namn, och väntade på mig när jag kom ut från järnvägsstationen. Skönt att få hjälp med åtminstone en resväska!

Efter en dryg timmes bilfärd (Shanghai är stort) hade vi tagit oss från Hongqiao till Pudong. Tror nog jag var ute i god tid, anlände flygplatsen ca 14:20, mitt flyg går 23:55… Incheckningen började inte före 19:30. Bara att hitta en sittplats och försjunka i dvala.

Förvånansvärt vad sakta tiden går när man just väntar på ett givet klockslag.

Tog även beslutet att uppgradera mig till business class, ska jag flyga 13 timmar efter dessa tre år ska jag åtminstone kunna sträcka på mig och sova! Var ett väl värt beslut!

Sagt och gjort, klockan blev dags för incheckning, och efter säkerhetskontroll, hälsoenkät(!) och immigration check var jag äntligen genom alla procedurer. Mat och dryck i loungen innan dags för boarding och flygning mot Europa.

Hann även med lite FaceTime med Nina innan jag skulle flyga hem.

Flygningen var lugn och skön, ingen turbulens. God mat och dryck.

Väl framme i Frankfurt tidigt på lördag morgon väntade långa köer för att ta sig genom säkerhetskontrollen. Tur jag satt i business class och kom tidigt till kön. De som kom efter fick vänta läääänge.

Nästa steg var att ta sig in i Schengen. De som inte var EU medborgare fick ställa sig i en om möjligt ännu längre kö (pratades om att kötiden var ca 60 min) och vi EU medborgare kunde gå i en snabbkö (tog 2 min).

Flyget hem till Arlanda och Stockholm var försenat, startade inte från Frankfurt förrän efter att det skulle ha landat på Arlanda.

Väl hemma på Arlanda blev jag återigen mött av en namnskylt med mitt namn. Taxi Västerås stod och väntade på mig efter tullpassagen.

Hemma! Så skönt!

/Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *