Beijing 28-31 maj, del 3

Beijing börjar bli ett kärt återseende (eller inte) den längsta och värsta vistelsen i karantän i våras har jag inte glömt än. 3 veckor inlåst med en massa Corona tester, men jag har inte varit sjuk än och jag har inte smittat någon annan i Corona och för det är jag tacksam. Hjälper det med någon vecka i karantän för att inte sprida smittan vidare då är det värt det.

Övrigt har vi endast varit i Beijing korta dagar eller för att ordna med visum och då även som nu passat på att turista här under en vecka.

I Beijing finns mycket att se. Då vi var här en vecka hösten 2019 såg vi många av de kända turistmälen men utan guide. Att komma tillbaka och denna gång ha en guide med oss och trevligt resesällskap av Madde och Andreas gjorde resan perfekt.

Vi gjorde vårt första besök på den kinesiska muren på fredagen. Linda(guiden) hade fixat så vi kom till en ny del av muren då Krister och jag besökt ”The Great Wall” förut när vi varit här.

Great Wall

Denna gång var vi vid Huanghuacheng Lakeside Great Wall och förra gången var vi till Mutianyu.

Vädret var underbart och himlen aldeles blå som hemma i Sverige.

Vi vandrade på muren och vi gick i dalar, på glasbroar och vid små sjöar nedanför muren och svettades, det var välbehövligt med öl och lite snacks som Linda tagit med till oss.

Medans de andra tog en längre paus kröp det i benen på mig så jag var tvungen att bestiga lite mer av muren, kanske inte kommer tillbaka hit igen och då kan jag inte missa något.

De andra missade utsikten jag fick ifrån toppen dit jag gick. Jag fick en underbar vy på dem nere under paviljongen och de fick en underbar vy av mig uppe i vakttornet. Lagom när jag kommit tillbaka till paviljongen kom en hel ungdomar från en skola vandrandes på muren där jag gått. Vilken tur jag hann undan, hade blivit tokig annars.

Lite kina poser fick vi också till på muren. Vi har blivit riktiga proffs på det.

Efter promenaden på muren åkte vi till en restaurang och åt lite mat och avslutade dagen för att vila upp oss till morgondagens stadsvandring.

Vi åt kinesisk mat på ett kineshak och maten var underbart god. En kaffe på caféet intill restaurangen åkte också ner i magen.

Hutong

På Lördagen besökte vi gamla stadsområdet Hutong tillsammans med Linda.

Här berättade hon för oss om vilka människor som fått bo i olika delar av Beijing beroende vilken samhällsställning man hade och hur barnen till dessa familjer endast hade rätt till speciella skolor och utbildningar, i våra öron lät det absurt. Hon berättade en lång historia om hur Kina har varit tills nu. Spännande att höra och svårt att återge eftersom det är svårt att ta in och svårt för oss att förstå. Vi är lyckligt lottade i vårt hemland.

I den gamla stadsdelen där vi promenerade fanns många offentliga toaletter. Linda berättade att de äldre husen hade inte haft vatten indraget när de byggdes utan man fick tvätta av sig och göra toalettbesök på offentliga wc-rum utanför sin bostad. Precis som våra utedass en gång i tiden.

Drum Tower och Bell Tower

Vi besökte ”Drum Tower och ”Bell Tower”. Två torn som är symboler för de städer som varit huvudstäder i Kina så nu måste vi hem till Nanjing och hitta våra 2 torn. Tornen jag tror har förstörts under något krig eftersom jag besökt det mesta och inte känner till var de är.

I trumtornet finns trummor som användes som klocka förr i tiden. Trum-män gick upp i tornet och trummade när arbetsdagen började respektive när den slutade på såvis hade alla koll på arbetsdagen.

Mitt emellan Drum Tower och Bell Tower finns alltid ett stort torg där människorna samlades för att höra på trummornas slag när arbetsdagen började respektive slutade. Trummslagen kunde höras 200 meter bort i staden.

Vi var naturligtvis tvungna att gå upp i tornet för att se och lyssna på trummorna som tidigare använts. Idag trummas det endast för att ge oss turister en upplevelse om hur det hade gått till.

Från tornet kunde vi se flera gamla byggnader. Jingshan paviljong och den vita pagoden i Beihai park. Det var många trappsteg upp i trumtornet och efter att vi lyssnat på trumslagarna som ringde in 15:30 så tog vi tunnelbanan till södra sidan av himmelska fridenstorg för att vila fötter efter dagens många steg. Lite gott med middag och en drink i solnedgången på en takterass.

Vi behövde verkligen vila nu för under morgondagen skulle vi besöka både förbjudna staden och Kejsarnas sommarpalats.

Förbjudna staden

Förbjudna staden och himmelska fridenstorg och sommar palatset hade vi besökt när vi varit här förut, men det är häftigt att få uppleva de mäktiga platserna igen. Tyvärr inget besök på Himmelska fridenstorg, heller inget besök vid Temple of Heaven och i kejsarnas sommar palats blev endast en mindre promenad, men ont i fötterna och trötta hann vi bli ändå så det räckte.

Att få en guidad tur i förbjudna staden och höra om de 24 kejsarna som styrt under Ming- och Qingdynastin i Beijing var spännande.

Den första Kejsar dynastin var Qingdynastin och startade år 212 f.kr.

Från år 2000 f.kr fram till år 1912 då Republiken Kina bildades i huvudstaden Nanjing har det funnits ca 14 olika tidsepoker och dynastier som styrt landet Kina.

Under Mingdynastins början, år 1406-1420 byggdes staden Beijing upp på order av kejsare Zhu Di, som flyttade den dåvarande huvudstaden från Nanjing. Förbjudna staden som den kom att kallas byggdes endast för kejsaren. Inget vanligt folk skulle få vistas där förutom hans tjänare (konkubiner och eunucker), vakter och de som hade adligt stånd.

Staden som byggdes på Kejsarens begäran skulle återspegla Kinas syn på sitt land som världens centrum och kom att omfatta 999 byggnader med 9999 rum. Högre än siffran 9 fick inte användas så det fick inte vara 10000 rum, siffran 10 som är den högsta våningen var himlens rike.

I Kina ska man ta på allt för det betyder lycka så det gjorde även vi.

De tjänare ( konkubiner och eunucker), vakter och de med adligt stånd som behövdes inne i förbjudna staden för att kejsaren skulle kunna utöva sin makt var förvisade till vissa byggnader eftersom staden endast var byggd för kejsaren. Kejsarens var den enda som också gav order om vad tjänarna fick göra och eller om de fick besöka honom. Reglerna gällde även kejsarinnan som endast fick vara i förbjudna stadens politiska centrum en gång och det var vid bröllopet.

Kejsarens hade flera konkubiner och då kejsaren beordrade att de skulle infinna sig hos honom bars konkubinerna i bärstolar av eunuckerna till kejsaren. När som helst kunde kejsaren utvisa de som vistades i förbjudna staden och de gjorde han. Under flera århundraden fanns över 20000 tjänstfolk som arbetade för kejsaren i förbjudna staden, den sista kejsaren hade omkring 1000 tjänstefolk inne i förbjudna staden som arbetade för honom.

När de politiska mötena hölls fick bara vissa statliga tjänstemän komma in i förbjudna staden och de fick stå utomhus. De kunde ta dagar innan mötesanteckningar lämnade förbjudna staden på skriftrullar då de skulle transporterades med tjänstefolk på häst till övriga i landet.

Hästar fick inte vistas inne i förbjudna staden utan hänvisades till en plats utanför östra porten. Fanns flera entreer genom muren som omslöt förbjudna staden och beroende på vilket syfte du hade för ditt besök innanför muren blev du beordrad till vilken entré du fick använda. Alla byggnader broar över kanaler inne i staden mm har fler än 3 portar och porten i mitten fick endast kejsaren använda ingen annan.

I staden byggdes en stor iskyl för att förvara is i under vintern. Is som sedan skulle komma att användas för att kyla ner vatten och matvaror under sommar halvåret när det var för varmt. Vid vissa varmare perioder reste kejsaren med sitt folk till sitt sommar paradis ”The Summer Palace”

Summer Palace

Sommarplatset var ett ställe som låg utanför staden och var byggt för kejsaren att vistas i på sommaren under den varma perioden.

I sommarpalatset bodde även Dragon Lady, en av kejsarens konkubiner som kom att bli kejsarinna när kejsaren dog då hon var mor till nästkommande regent, kejsarens son. Hon var en dam som styrde över många och utsåg så småningom kejsarens bror, Pu Yi till nästa tronföljare och som kom att bli den sista kejsaren under Qingdynastin.

När Qingdynastin föll lyckades Pu Yi ändå hålla sig kvar i den förbjudna staden men blev förvisad år 1924, 10 år efter att Nya republiken Kina hade bildads och han inte längre hade någon makt.

År 1912 utnämndes Nanjing som ny huvudstad i den nya Republiken Kina och kom så att vara huvudstad till år 1949 då Beijing återigen blev huvudstad för Folkrepubliken Kina och som är Kinas huvudstad än idag.

När möjlighet ges besök gärna Beijing

/Nina och Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *