Qipao 旗袍 lunch

Då var det dax att klä upp sig i Qipao (min första Qipao) och inta en Kinesisk damlunch för att fira in Tigerns år som börjar den 1 februari.

Trots att jag blev inbjuden till lunchen några veckor innan blev det ont om tid. Nancy, sömmerskan som syr upp klänningar till mig har sin butik i Shanghai och där var det nya covid fall. Kunde inte åka dit för då hade jag inte fått gått på festen så jag fick leta upp en ny sömmerska i Nanjing. Hittade en trevlig Qipao butik där en sömmerska kunde sy upp en traditionell Qipao i siden till mig efter egen smak och det visade sig också att fler av mina vänner använde samma sömmerska.

När väl klänningen var utprovad och beställd kom nästa problem. Vilka skor, smycken skulle jag ha till klänningen då? Skickade lite bilder till min ”stylist” och så beställde jag lite smycken på ”Tabao” och med resultatet i handen den 24 januari var jag och min stylist nöjda.

Att ”Cheongsam” var ett annat ord för Qipao och betydde långklänning och från början var ett mansplagg (en lång lös klänning som passade in i den nomadiska livsstilen) och förbjudet att användas av kvinnor som bara fick använda tvådelade set hade jag ingen aning om. Tydligen var det inte förens Xinhai-revolutionen 1911 unga kineser började lära sig om jämställdhet då det började studera västvetenskap och västerländska idealer. Praxis av fotbindning avskaffades gradvis, och kvinnor började bära manteln för att visa att de var lika med män.

Och det var under 20-talet när Shanghai öppnade upp dörren för västerländska influenser och visade upp en glamorös och romantisk tid som dagens Qipao började användas. Klänningen syddes upp lite kortare och blev mer form-passand med ljusare glamorösa tyger och visades i modetidningar som mode och en symbol för femininet och den övre klassen och är den traditionella kinesiska Qipao som bärs av kvinnor idag under festhögtid.

Vi hade en trevlig fest och alla damer var klädda i Qipao eller liknande klänning, några män råkade också bli inbjudna vet inte varför och det hade ju varit roligare om det hade haft en Cheongsam på sig som var den ursprungliga Qipao som användes av män från början.

En trevlig fest där den kinesiska maten serverades traditionsenligt runt runda bord och vi delade och åt av alla rätter tillsammans.

Maten var god, sällskapet var supertrevligt vi blev bjudna på bubbel till välkomstdrink och på kinesisk dans vid lunchbordet.

Lite underhållande film från festen

Den kinesiska maskerade dansaren skålade med alla vid borden
Kinesisk dans

Barbara bjöd på kinesiska lyckokakor till fikat som hon bakat och där alla 45 kakor innehöll egna små lyckobringande meddelande och så som ”vanligt” någon symbolisk presentutdelning som festavslut.

/Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *