Shanghai 12-14 November

Lyxigt med drygt en timmes tågfärd till en av världens maffigaste städer. Här finns allt. En stad att sakna när man kommer hem till Sverige.

Har svårt att hitta officiella siffror på befolkningen i Shanghai år 2021, men år 2014 finns en siffra på 24 260 000 invånare. Med en snabb befolkningsutveckling av kineser som flyttar in till Shanghai från den intilliggande landsbygden men även från andra delar av landet och med den stora utveckling som sker i detta land lär denna siffran vara betydligt högre idag. Shanghai har också de senaste åren haft en ständigt växande grupp av utländska invånare och 5 % av giftermålen i Shanghai utgörs mellan en utländsk och en kinesisk medborgare. Det nationella genomsnittet i landet är 2 %.

I Shanghai talas en variant av den Kinesiska Wu-dialekten, en dialekt som skulle kunna betraktas som ett språk då dialekten talas i de stora städerna och stora delar av södra kina, men  Wu-dialekten saknar skriftspråk liksom officiell ställning. I skolornas undervisning i Kina används mandarinkinesiskan som är den officiella dialekten eftersom den talas i Kinas huvudstad Peking.

Finns otroligt mycket att se och uppleva här och för att komma till de olika platserna finns en god Kommunikation. Tunnelbana, Spårvagn, Pendeltåg, Magnettåg, Bussar, mm, du behöver inte beställa gul taxi eller en didi. Shanghais tunnelbanesystem är världens största tunnelbanesystem det invigdes 1995 och i Februari 2016 var linjenätet 588 km långt med 14 linjer och 284 stationer. In till centrala Shanghai från Shanghais flygplatser är det nog snabbast att ta magnetbanan som är igång dagtid och kör i hastigheten upp över 400 km/timmen. Det finns över 1000 busslinjer och de går dygnet runt och ersätter alla tåg som står stilla nattetid.

En stad med ständig puls dygnet runt.

Vill man koppla av och känna sig mer Europeisk måste man åka till Shanghai. Här är allt mycket enklare. Kineserna har högre acceptans, de accepterar engelska språket, mer hjälpsamma. Nya vänner hittar man lättare i Shanghai än i restan av Kina där folk binder in sig. Vi utlänningar uppskattas här på ett helt annat sätt. Vi var tex. på ”nordic fika” och tittade på alla kineser som trängdes i det nordiska båset. Kineser är som galna i svenska produkter även om relationen mellan länderna inte är helt perfekt. IKEA, Volvo, HM, Fjällräven, Hästens sängar. De känner till Saab.

Vi bodde som oftast på AnDaZ…

…och missar inte restaurangen Italienska Bella Napoli när vi är här. En mörk gränd tar oss till restaurangen. När vi betalat får vi Limencello som ägaren höll på att missa denna gång också. 🙂

Vi var I duvparken och gick. Här fick man akta sitt huvud 🙂

Vi träffade 2 kinesiska vänner till oss. Richelle och Lei och bara njöt av det fina vädret längs de stora shopping stråken i Shanghai.

Vi promenerade runt som kineserna, utan att ha ett direkt mål utan bara njöt av olika byggnader och vädret som var underbart.

Vi var och besökte nya restaurangområden för mig. Trevligt område som Krister och Andreas varit på tidigare när jag var hemma i Sverige. Ännu fler restauranger de tar aldrig slut på något i Shanghai. Kineserna tycker också det är inspirerande och titta på oss utlänningar här 🙂

Då var det dax att åka hem….

På vägen hem blev det gratis snacks på tåget igen. Gott nja inte köttbitarna som vanligt.

Vi avslutade söndagskvällen med att titta på nya James Bond framför Tv:n med lite cola och sockrade popcorn. Ja ni hörde rätt det var socker på dem (soporna nästa) 🙁 Det som inte finns i Kina finns inte.

/Nina och Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *