Xi’an (22-25/4-2021)

En ny liten resa, denna gång med tåg till Xi’an och den berömda terrakottaarmén.

Skulle ta ca 5 timmar att åka 1200 km. Vi åkte vid 8:00 på morgonen och var där strax efter lunch. Vädret var inte det bästa, regnade både på resan dit och när vi var där. Med trevligt sällskap och nya turistmål att besöka spelade väder mindre roll.

Madde, Nina, Krister, Andreas

Får vår souvenir box stämplat och signerad av en av familjemedlemmarna som var med och hittade terrakotta armen 1974.

Tågresan var väldig behaglig trotts att det tog hela 5 timmar. Lite vybilder från tågresan visar ungefär hur det kinesiska landskapet ser ut. Kina har fler höga platåer och så världens högsta berg Mount Everest men annars är det väldigt platt. Det är grönt och mycket odlingar. Landet drivs av kolkraftverk och det är väldigt dålig luft här, men här och var dyker det också upp stora vindkraftverk.

2 av dagarna i Xi’an följde Sally (kinesisk guide) med och visade oss runt på de olika turistmålen men första dagen gjorde vi en egen utflykt till Daming Palace.

Daming Palace är ett parkområde som är för uppbyggnad där man grävt fram gamla ruiner för att visa hur det såg ut under Tang Dynastin. Området byggdes under Kejsare Taizong (599-649 e.Kr) under Tang Dynastin. Området är byggt i Nordöstra hörnet av Changan vilket var huvudstaden under Tang Dynastin.

Maten på hotellet och restauranger vi letade upp var bra i Xi’an och vi provade också på att äta av de traditionella rätterna från staden som serverades utmed gatorna i de små mat kvarteren vi gick i när vi hade guiden med oss.

Här är lite fyllda bröd, biff på pinnar, lite degbröd och nudlar. Vi provade också på att äta lokala hamburgare med biff och fläsk.

Den lokala specialiten, breda nudlar

… som sagt det regnade mest hela tiden och var plask blöt, men det spelade mindre roll då vi hittat till matmarknaden där det fanns massor av mat att prova. Här små fyllda sesambollar, 10 bollar för 5 yuan. Maten kostar ingenting.

Traditionellt ska man också dricka risvin på ett fat och när man druckit upp ska man önska sig något samtidigt som du slungar iväg dit fat i en hög. Risvinet smakade fruktigt och sött Krister tyckte det var OK men jag gillade det inte. Nu har vi testat i varje fall och så får vi hoppas fåra lyckönskningar blir uppfyllda.

Vi besökte Giant Goose Pagoda med Buddist tempel runt omkring och fick höra lite om Kinas religion. Åker man hit får man akta sig så man inte tar fel Pagod, finns nämligen två Goose Pagoda, en liten och en stor.


Alla kinas huvudstäder eller städer som på något sätt varit viktiga att skydda för fienden har en stor stadsmur omkring sig även Xi’an och denna cyklade vi på ett helt varv i regn. I alla fyra entréerna genom muren planterades träd, idag finns bara två kvar, i den södra och norra. Träden planterades när muren byggdes och de ska vara lyckobringare och ge ett gott liv.

Var på en teater och fick se en föreställning om den enda kvinnliga kejsare som funnits i Kinas historia, hon levde under Tang dynastin. En mäktig teater med mycket dans.

En liten film också när hon skrider upp för trappan som den första och enda kvinnliga regent som funnits i Kinas historia.


Vi var till Terrakottaarmén som var överst på vår lista för denna resa och det var mäktigt att titta på och även få träffa en av de som var med och fann terrakottaarmen. Denna grav som hittades på grund av att man letade efter en brunn på fel ställe. Hade man grävt en meter längre bort hade detta fortfarande inte upptäckts.

Hela tiden på våra resor tillsammans med Madde och Andreas är det tjat om folk som är törstiga så även i Xian hittade vi till bargatan. Andreas är den som tjatar mest o andra sidan är han alltid nöjd så fort vi hittar lite öl. Vi hittade även goda Mojitos, men en kall Irish Coffee är första och sista gången jag dricker på en bar.

Vi spelade kort och ni kan ju gissa vem som vann hela tiden….. Här är Krister och jag laddade i hissen för buffé och kortspel i lobbybaren.

….. och minst 10 gånger/dag behöver vissa gå på toaletten. Är glad att jag klarar mig med 2 för ofta är det bara squat toa, men ofta har vi glada kiss och bajs historier att berätta efter vi besökt toan, man får se det mesta.

På väg i tåget hem igen från en trevlig resa i Xi’an och Krister kan inte sluta med att stoppa i sig av kinesiska specialiteter.

….med sol i sinnet har regnet dessa dagar spelat mindre roll

/Nina och Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *