Dabaoén Tempel Relic Site

Tillbaka och besökte Porslinstornet efter 2,5 år med några vänner. Lite spännande att gå tillbaka i Kinas historia ibland. Kan ju försöka förstå lite varför de fortfarande beter sig så underligt.

En skön inomhusaktivitet när värmen och fukten tränger över än och luften inte är den bästa. Kolla in Sköldpaddan (Bixi) den är urhuggen ur enda sten.

Under medeltiden var porslinstornet i Nanjing ett av världens sju underverk. Franske matematikern Le Comte beskrev byggnaden som den ”bästa konstruerade och ädlaste strukturen i hela öst”. Porslinstornet kallades också ”Tacksamhetens tempel” och designades och beställdes av den kinesiske kejsaren Yongle (Mingdynastins 3:dje kejsare som reagerade mellan 1402-1424) för att hedra sina föräldrar.

Byggandet av tornet slutfördes på 1400-talet, under en period av 7 år. Enligt allmän uppfattning skulle porslinstornet ursprungligen bestå av 13 våningar och ha en total höjd på cirka 100 meter. Byggnaden när den var klar rankades som en bland de högsta byggnaderna i Kina då med sin höjd på 80 meter med nio våningar. Även om denna pagod inte var den högsta ansågs den vara den vackraste. Porslinstornets mest framstående egenskap var materialet som användes i dess konstruktion.

De vita porslinstegelstenarna som kantade utsidan av byggnaden reflekterade solstrålar under dagtid. Med sin otvivelaktiga estetiska dragningskraft hindrade porslinet också att tornet värmdes upp. Tegelstenarna var också glaserade med olika färger, kombinerade för att avbilda bilder av djur, blommor och landskap samt buddhistiska scener. Byggnadens formades som en oktagon vid basen med en gyllene sfär på taket. En spiraltrappa med 190 trappsteg tog dig till översta våningen och på natten hängdes det upp cirka 140 lampor från tornet.

Tornet utsattes för delvis förstörelse vid blixtnedslag och flera uppror under tiden 1801 – 1856. År 2011 donerade Wang Jianlin (en av Kinas rikaste män) 1 miljard yen till återuppbyggnaden av tornet och det nya tornet, som heter Bao’en Si är byggt på samma plats.

När vi var inne i Templet kom en kinesisk guide fram till mig och började prata. På kinesiska naturligtvis. Han var så glad och pratade med mig och med händerna gjorde han rörelser och pekade över byggnaden och beskrev hur fienden hade kommit och förstört pagoden. Han följde mig också runt lite i lokalen. Alltså jag förstod hälften av vad han sa, men han var trevlig och njöt nog av att prata lite med en blond europé.

Buddha säger: ”Från urminnes tiden har alla kända varelser varit fäder och mödrar till varandra och står därmed i tacksamhetsskuld till varandra”

Så rummet vi var i nedan ska ge en upplevelse av Livets träd i mitten som symboliserar samexistensen och ömsesidigt välstånd med alla uppfattande animationer runt om och ska skildrar djupa känslor mellan mödrar och barn bland alla djur. Vi människor ska när vi ser detta uttrycka tacksamhet mot varandra enligt Buddha.

Finns så mycket vackert att se i alla rum under Pagoden.

Det är väldigt vackra rum i muséet och belysning som hela tiden byter färger i mjuka övergångar till underbar musik i låg volym.

Några glada tanter/tjejer/damer som fick sig lite kinesisk historia under besöket i Dabaoén Tempel Relic Site.

Barbara, Hillary, Nina, Galia

En trevlig dag som avslutades med lunch /Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *