En promenad på Nanjings stadsmur

Det finns mycket historia att utforska här i Nanjing och det är kul att man bevarat stadsmuren och Tempel mm, men så har ju Nanjing varit Kinas huvudstad flera gånger. Ser att mycket rivs överallt för att ge plats åt allt nytt och fort går det.

Brunnslocken i Kina dekorerar man på olika sätt. Trist vi inte har något liknande i Sverige.

Det går inte promenera på hela stadsmuren pg av rasrisken då det finns skador på muren. På vissa ställen finns inte muren kvar, en mindre sträcka har floden tjänat som mur och på något ställe har man under tidens gång byggt för muren.

På alla ställen som varit öppna för promenad på muren har jag nu gått flertalet gånger.

På bilderna nedan ser man att någon byggt på muren. En trapp på ena sidan och på andra sidan ett fönster. Är en vägportal in innanför stadsmuren som man byggt detta uppepå.

Här är det avstängt en mindre sträcka. Ska renoveras.

Trappen är avstängd för på andra sidan finns ingen mur kvar.

Här brukar det vara öppet, man går uppe på murens vägportal som leder trafiken innanför stadsmuren. Idag var här stängt men det roliga var att skyltarna sitter vid samma grind. Du kan alltså gå på murens portalen ifrån ena hållet. Kan vara så att de saknar personal idag och då stängde de denna sträcka för att du annars kan lyckas smita upp denna väg till berget Lion Hill och där finns tempel mm och det kostar pengar att gå dit.

Jag fick ta den här trappen istället för att ta mig upp på muren på andra sidan gatan.

Utmed vissa sträckor av muren och i en del parker kan det finnas underlater i burar. Är tydligen till salu men jag var inte intresserad tyckte mest synd om dem.

Här är ett utkikstorn som ligger ovanför muren med Lejonstolpar.

Idag höll de på och övade i drakbåtarna inför ”Golden week` den lediga veckan som är på hösten i Kina. En stor fest vecka där familjer träffas och tittar på drakbåts tävlingar mm. Kineserna i drakbåtarna rodde fort. I ena änden av båten stod styrman och i den andra änden satt en trummade slagpojke och slog takten.

Fortfarande är det höga flöden i floden och i kanalerna i Nanjing, men de har de under kontroll.

Här är vårt Tv-torn inte alls lika mäktigt som det i Shanghai men det här tornet har också blinkande lysscener på kvällarna.

Mina drakar ifrån Templet ovanför vägportalen vid Lion Hill får avsluta detta inlägg/ Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *