Tigerns år

Blev inbjudna av GM på Fairmont att närvara vid Nyårsfirandet av Tigerns år. Drakdans och frukost kl 9:00 på morgonen.

I år var den kinesiska nyårsdagen den 1 februari enligt den kinesiska kalendern. Och fler veckor innan nyåret stod för dörren syntes det överallt vilket år som är på antågande. Kineserna pyntar överallt med det djurtecken som symboliserar det nya året. I affärer, bostäder utmed vägarna överallt hänger de traditionsenligt upp pyntet som symboliserar tecknet 福(fú) som betyder lycka. Kinesernas nyårsfest är stor och allt handlar om att umgås och festa till med familjen ungefär som vi gör på julafton.

Enligt den kinesiska tidskalendern är det år 4720 som börjar nu, även om det också är 2022 här precis som i alla andra länder. Den kinesiska tidkalendern räknas utifrån kejsare Huangdis kalender. Enligt legenden skapade Huangdi mån- och solkalendern, och kinesernas tideräkning har sin utgångspunkt i Huangdis första regeringsår som är 2698 år före Jesu födelse.

Nyåret kallas på kinesiska för 春节 (Chūnjié) och betyder vårfestival.

Till skillnad från vårt nyår varierar datumen för de kinesiska nyåret från år till år. Nyåret infaller dock alltid under perioden 21 januari – 20 februari. Datumet fastställs utifrån den kinesiska månkalenderns och därför infaller inte det kinesiska nyåret samtidigt som vårt årsskifte. Firandet av nyåret pågår i 15 dagar. Festen börjar när det är nymåne och slutar när det är fullmåne.

Vi firade in nyåret med att på nyårsafton åka till Fuzimiao där vi tittade på en ljusshow.

Vi stannade upp och tog lite middag på Finnegan’s. Hamburgare och en Irish Coffee var vår middag så här på nyårsafton.

På nyårsdagen stod vi klockan 9:00 utanför Fairmont och tittade på drakarna som blev bjudna på sallad och fick pengar i gåva.

Gott nytt Tigerns år önskar Nina och Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *