Tongli (7-8 februari)

Den 7 februari åkte vi iväg på en kortresa till Suzhou och Tongli (Kinas mini Venedig)

En trevlig men väldigt upprörande resa då researrangören (Linda) som vi bokat och betalat resan till ändrat villkoren i vår resa trots att vi hade dem skrivna i mail och redan betalat för allt.

Vi och hennes guide (Jenny) som guidade oss i Suzhou skulle få lov att lägga ner tid på att messa och ringa till henne under vår resa för att lösa olika problem som hon orsakade oss, genom att påstå att besöksmål inte ingick i vår resa. Vi sparar som tur alla meddelanden från henne och kunde konfrontera. Hon fick ge med sig på några saker men allt orkade vi inte med och diskutera.

Det började med ett riktigt snöväder på morgonen i Nanjing. Ingen bil gick att få tag på till järnvägsstationen så det blev att traska med resväska till närmsta station och ta tunnelbanan. En promenad i dryga 1 km i snöglopp det är vad man ser framemot 20 minuter klockan 07:00 en måndag morgon.

När vi äntligen nådde tågstationen i Suzhou. Kalla och blöta fick vi stå och vänta på Jenny (guiden) som var försenad och utan bil. Enligt överenskommelse skulle guide med bil ingå första dagen. Det är nu det börjar. Jenny som fått i uppdrag att guida oss i Suzhou är sen och när hon tillsist hittar oss börjar hon beställa bil som Krister sedan även ska betala.

Vi kontaktar Linda som vi bokat resan med och flera av våra tidigare resor, men hon säger att vi hade förhandlat bort det då vi inte vill ha guide 2:a dagen på vår resa. Förbannad och irriterad, Jenny (vår rese guide) har bokat en skitig bil, inpyrd av rök, även föraren och utan fungerande säkerhetsbälten, dessutom skulle vi betala taxifärden. Nästa bilresor beställde vi själva direkt men hon fick hjälpa oss till de olika platserna så vi hamnade rätt.

I Nanjing är det lag på att använda bälte i alla bilar numer men i Suzhou finns tydligen inte den lagen trots att vi är i samma provins som Nanjing. Mycket konstigt.

Tillsist nådde vi vår första trädgård ”Lingering garden” och det snöade för fullt inte det bästa vädret och det var blött överallt på marken. Ofta är beläggningar i Kina väldigt ojämna och det är vattenpölar överallt som är svåra att undvika så snart var fötterna genom sura. Tur vi kunde gå lite inomhus och under tak när vi besökte trädgården. Som alltid när vi är i Suzhou så regnar det eller som denna gång även snöar.

Blött

Första gången vi var i Lingering garden och med guide, trevligt med någon som berättade lite historia om Suzhou även om den var väldigt kortfattad. Och trotts vädret fanns det mycket att fota, ibland är snö och regn en tillgång och ger vackra foton.

Fönstren på byggnaderna som omringar trädgårdarna är underbara att ta foton igenom. När man byggde dessa byggnader fanns inget glas utan fönsterhålorna var öppna för att släppa in ljuset. På vintern när det var kallt satte man upp silkestyger för att få kylan att stanna ute men fortfarande få in ljuset.

En väldigt fin trädgård och vi fick lite information om kejsare som varit här och om silke, helt enkelt lite gammal historia. Vi fortsatte sedan till gamla staden där vi gick och åkte båt utmed turistgatan i regn och snö som föll ner över oss och aldrig ville sluta.

Räkna flingor?

Kineserna tyckte väl vi var galna. Vi var de ända icke kinesiska turisterna här och nästan också de enda människorna som var utomhus idag. Ifrån hotell receptionen i Nanjing fick vi också ett meddelande som sa: -håll er inomhus idag för vädret är inte bra att vara ute i.

Tanten som styrde vår båt sjöng lite för oss när vi åkte i kanalen i ett snöigt Suzhou.

Efter vår guidning bland parker, shopping, tepaus och lunch(Jenny fixade lunchen och åt får glatta livet och gick när det skulle betalas) gjorde vi ett besök på en gammal silkes fabrik. Ett besök som inte fanns med i resebokningen men lite kul att få se hur silke producerats i Kina.

Krister bokade sedan bil till vårt hotell i Tongli med hjälp av Linda och Jenny så att vi skulle komma till rätt adress, eftersom i Tongli skulle vi klara oss själva utan guidning. Efter 40 minuter när vi så är framme i Tongli och enligt platsen guiden Linda och Jenny hjälpt oss beställa bil till, visade det sig att vi var på fel plats.

Igen står vi och fryser och väntar på kineser i snöyra och kyla. Efter messande kom sedan någon från hotellet och vi fick promenera (inte långt det var endast ca 300 meter) till hotellet den sista biten.

På hotellet när vi blivit torrskodda så messade jag med researangören Linda igen för att checka så att morgondagens händelser med biljetter för trädgårdsbesök och eventuellt en kanalbåt färd fanns med. Tur var det för det hade hon tydligen missat.

Fick pengar skickade till mig så vi fick köpa biljetterna själva på morgonen därpå, hon hade missat beställa biljetter till oss. Mycket messande blev det och vi hade heller ingen frukost på vårt hotellrum. De fick vi köpa eget.

Efter incheckning hann vi i varje fall med lite mat. Krister åt Kinesiskt mat enligt rekommendationer från hotellet och jag åt på KFC. Vi inhandlade lite öl och snacks till curling och OS-hockey på kvällen i regn och snö glopp.

När det tillsist slutat regna/snöa hann vi med en pubrunda i pubområdet och alla lanternor och ljus tillsammans med mörkret och vatten gav fina fotovyer,

Vackert i Tongli på natten

Vi sov gott under natten och drog oss till klockan 10:00 innan vi gick ut för att köpa biljetter till trädgårdsbesök med dottern från ägaren av hotellet. En liten bild av Tongli med parker vi besökte tyvärr visar den inte kanalerna i området.

Vi gick runt i trädgårdar och tittade i lite bättre väder idag. Det hade torkat undan på marken och det var nästan så solen gick igenom.

Många fina fönster att fota igenom här också

De hade vackra påfåglar i en av parkerna

Vi besökte inte personal kontoret men Krister provade på att vara lite Kejsare för dagen.

Vi åkte båt i kanalerna i den gamla staden och vi shoppade lite och fick polisen att komma till KFC.

En påverkad gubbe lämnade oss inte i fred på KFC så personalen ringde polisen och de tog bort honom från restaurangen. Han sprang runt och tiggde av alla och vi var mest intressanta.

Vi hittade ett JI Deli kaffe och fick lite kaffe och så åkte vi bil tillbaka till Suzhou och tågstationen för att resa hem till Nanjing efter en mycket händelsefull och trevlig resa.

Trevlig fortsatt vecka på er imorgon är nyårsledigheten slut för oss då börjar vardagen igen.

/Nina &Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *