Vad kan man göra med matpengar?

Varje månad har jag fått mellan 600-800 RMB (ca 900-1000kr) insatt på mitt jobbkort för att äta lunch i vår lunchmatsal på jobbet.

Pengarna kan också användas i någon av de två små supermarkets som vi har i anslutning till matsalarna.

En lunch kostar mellan 10 RMB (hel vegetarisk) och 17 RMB per dag. Så även om jag äter det dyra alternativet varje dag så är det minst 35 måltider… Lägg därtill de dagar vi varit på semester, i Sverige eller i hemmakontoret. Lätt att inse att pengarna snabbt växer.

Ingen risk att jag vet vad jag äter, jag pekar helt enkelt på det som ser gott ut och som jag med tiden lärt mig är gott.

Köerna har tidvis varit ett bekymmer då vi trots alla covid restriktioner nästan alla 1700 anställda varit där samtidigt. På senare tid har det underlättats med ett mer utspritt matschema, och vips så var köerna ett minne blott.

Hur som helst, nu när tiden i Kina börjar närma sig sitt slut så kom frågan, vad göra med saldot på matkontot? Visade sig att jag hade ca 11000 RMB, dvs ca 16000kr, kvar. Fick höra att ”Nej, du kan inte använda pengarna någon annanstans än i matsalen eller de två supermarkets”. Synd! Alla pengar upp i rök när jag lämnar stället.

Skam den som ger sig, min assistent började gräva och till slut visade det sig att den firma som driver matsalen och supermarket hade en app där man kunde se sitt saldo, sätta in mer pengar samt handla på deras online affär.

Fanns inte så mycket i affären som jag var intresserade av så detta kändes också som en återvändsgränd.

För någon dag sedan kom den glädjande nyheten att vi också kunde handla via JD (JingDong) via samma app. JD är en av Kinas ledande online butiker, den mest kända är Taobao. Här finns allt och inget! Fokus på JD är hemelektronik.

Vad hittar jag i den kategorin då? Jo kamerautrustning!!

Hittade ovan lins, en unik wide zoom lins. Kanske inte riktigt vad jag var på jakt efter, men alltid något att använda pengarna till. Efter lite klickande fanns det fler varianter gömda bakom denna lins.

Tyvärr var de inte beställningsbara för mig, eller så var de dyrare än de 11000 jag hade på kontot.

Det sista problemet var lätt åtgärdat, jag kunde stoppa in mellanskillnaden själv från mitt bankkonto.

Sagt och gjort, pengarna sätts in och efter några telefonsamtal med deras kundtjänst lyckas Frank och jag köpa 24-70 linsen!

Inte så dumt med matpengar ändå!

/Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *