Vår resa till Guilin 4-7 Oktober, del 1

Tidigt söndag morgon gick vi upp för att flyga till Guilin. Ungefär 2 timmar tar det att flyga till Guilin från Nanjing. Guilin är den blå pricken på kartan nedan.

På vår resa skulle vi cykla, åka bambuflotte, vandra bland risodlingar och uppför berg och upplevelsen skulle vi få dela med 21 nya vänner.

Först en flygresa på ca 2 timmar till Guilin och sedan en bussresa på ca 2 timmar till orten Yangshuo hade vi framför oss.

Flygningen gick bra trots att det var turbulent.

På flygplatsen i Guilin kom vår Guide Bill och hämtade oss med bussen som skulle ta oss till Yangshuo. Det var härifrån vi skulle göra våra utflykter och bo de 2 första nätterna.

Bussresan till Yangshuo tog ca 2 timmar och även den skulle visa sig vara lite turbulent.

Det är alltid speciellt att åka buss i Kina. Det är tuta och kör som gäller precis som med alla andra fordon.

Det skrattades och hoades i bussen medans Bill berättade lite om vad vi skulle göra de första dagarna och att vi var välkomna på en BBQ till kvällen.

Äntligen framme välbehållna i Yangshuo bodde vi ca 2 km från centrum. Yangshuo ligger vackert vid Lifloden och omgärdas av höga karstberg vart man än tittade.

Klockan var ungefär 14:30 när vi checkade in på hotellet och klockan 17.30 var BBQ vilket gav oss 3 timmar att utforska lite på egen hand.

Vi bestämde oss snabbt som några andra av våra nya vänner att ett dopp i poolen var först på listan för att återhämta sig lite från den långa resan till Yangshuo.

Vi tog ett dopp i vår pool tillsammans och en liten promenad ner till centrum för lite MC. Vi var hungriga och de hade MC den här lilla lilla byn.

De sålde frukt lite varstans efter vägen och i byn här hade de gott om Pomelo frukt.

Från MC var det en fantastisk utsikt

När vi ätit färdigt han vi även ta oss en drink i en bar och prova spela lite spel som är så populärt i kina. Vi vann ingen Picachu men vi fick 2st goa drinkar innan det var dax att bege sig tillbaka.

Lite kinesiska poser på Krister vid hotell och vid någon halmstaty.

Väl tillbaka till 17:30 blev det så avfärd till BBQ som idag skulle bli hemma hos guiden på hans takterass eftersom det fanns risk för regn.

Maten var god och de skulle visa sig vara trevliga resekompisar vi hade med oss. En polsk familj hade med sig en liten tjej som dock fick göra vad hon ville och förstörde lite av kvällen då hon för mamman fick äta upp alla nötter. Eller, de flesta kastade hon på golvet. Stjälpte ut lite öl och hoppade även upp på bordet vi skulle äta på med skor. Emellanåt var det kaos men i det hela var det trevligt med många skratt.

På kvällen vid 21 tiden när några började dra sig tillbaka på egen hand gjorde vi detsamma. Vi gick hem de 2 km till hotellet i mörkret och vi var inte ensamma men vi vågade ändå ta en kisspaus i skogskanten på vägen hem.

När vi var tillbaka på hotellet tog vi en drink på vår restaurangs takterass som var lite fräsigare än guidens takterass. Där fick vi också i oss en efterrätt. Vi hade härlig utsikt ifrån restaurangen och kunde se ljus skimra i karstbergen från ljusshowen, som var igång inne i centrum, som vi skulle se nästa kväll.

Var sedan dax för oss att krypa i säng för att orka komma upp till frukosten och cykla de 4 mil på cykel som väntade oss dagen efter.

Cykeltur 5 Oktober

Det var riktigt häftigt att vakna på morgonen och se bergen utanför fönstret. Det var som att bo i alperna.

Lite frukost och sedan ut och slåss om cyklarna.

Och vilka härliga cyklar. Tramporna går runt runt, de har bara en växel och sadeln sitter inte riktigt som den ska, men det viktigaste, ringklockan, sitter där den ska och den låter. Nu är det bara att göra som kineserna ut i trafiken utan hjälm och tuta och köra.

Det blev mycket tuta och mycket köra och mig lyckades de dessutom tappa bort en kort stund så jag körde vilse men Krister ringde mig så jag fick köra tillbaka 500 m och där stod de och väntade. Är så där när man stannar och tar foton.

Fanns massor att fota utmed floden och över risfälten vi cyklade vid.

Att hålla ihop ett gäng på 23 personer är inte lätt dessutom på cykel och i kinesisk semestertrafik kan inte ha varit roligt för Bill. Han såg stressad ut hela tiden när inte alla hängde med.

Fanns så mycket att titta på efter floden!

Nina hittade en tekanna att klättra på

Vi hann också med att gå 800 trappsteg uppför ett berg för att titta på utsikten och så åt vi naturligtvis en kinesisk lunch tillsammans. Ris i bambu rör är populärt här även kycklingsoppa som tillverkas i bambu och som alltid blev det lite sniglar och grönsaker mm. Vi fick toppenmat och naturligtvis också en kinesisk tjej vid vårt bord som visste hur vi skulle beställa. Maten var himla god och med lite öl till det gick det lättare att cykla tillbaka de 10km som återstod tillbaka till hotellet.

Moon hill

Guiden gillade inte när vi åkte för fort så att gänget vart utdraget på en längre sträcka då fick vi vänta så vi inte tappade bort varann. Då det är en del som inte orkar cykla och när vissa människor tappas bort hela tiden så blev det lätt att någon ville åka iväg. Vi var ett gäng på ca 16 personer som ville åka när vi stått och vänta på en plats ca 15 minuter. Guiden blev otålig han också och gav oss klartecken att åka eftersom klockan var mycket och vi senare på kvällen skulle in till stan på en ljusshow och hade tid att passa.

Vi som cyklade på lyckades ta oss tillbaka så vi hade en och en halv timme på oss att hinna ta ett dopp i poolen, duscha och gå upp i baren för en drink innan vi skulle mötas upp vid bussen för färd till ljusshowen. Fasen vad vi cyklade, och kul hade vi.

Eftersläparna han också tillbaka till utsatt tid men det var inte mer och något dopp i poolen och någon dusch och drink hann de inte med.

Väl tillbaka i centrum igen och denna gång för att se ljusshowen. En fantastisk ljusshow som utspelar sig på Lifloden. Väldigt vackert med alla färger och danser de gjorde dock hade vi inte koll på vad showen handlade om. Någon flicka som skulle gifta sig var det dock. Ljusshowen höll på i 70 minuter.

Efteråt blev det panik vad gäller middagen för restaurangen på hotellet stängde kl 21:00 och det var kaos i trafiken och det var inte många som var sugna på kinesisk mat.

Vi fick kontakt med hotellet och kunde beställa i förväg och det blev så en god hamburger- tallrik och sedan sova gott.

Nästa dag skulle vi ut och åka båt och packa vår packning för att ta buss till ett nytt hotell uppe i berget till Longji Rice Terrace Scenic Spot.

/Nina och Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *