Yangtze River Delfiner

Så var det dax att promenera iväg och titta på delfinerna i Nanjing. Jag är 100 på att jag såg en men har inget foto på den så det är väl ingen som tror mig.

I Yangtze River har det funnits 5000 delfiner tidigare. Idag vet man inte hur många dom är.

Yangtze River Dolphin - full shot

Det var en bit att gå innan jag kom fram till mitt mål men det var väldigt lätt att hitta då det var skyltat och målat utmed min väg.

Kineserna målar på murar, på brunnslock på glasväggar överallt och det får slitas med tiden ingen som förstör. Tänk om vi kunde ha så hemma i Sverige.

Delfinerna i Yangtze floden kallas, ”Goddess of the Yangtze”, ”Chinese River Dolphin” eller ”Baiji”. Kinesiska forskare har uppskattat att omkring år 2002 fanns det ca 50 delfiner kvar i floden.

Delfinerna har varit listade som akut hotad art sedan slutet av 90 talet och 2010 blev den rödlistad av International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Kineserna blir överlyckliga när någon sett en delfin, precis som jag blev. Vet inte annars vad det skulle ha varit. Synd bara att jag inte har något foto. Krister tror jag såg en stor fet fisk. Ok säger jag men den lämnade inga ringar(vak) på vattnet efter sig, den bara dök ner igen.

Här såg jag delfinen.

Precis här såg jag delfinen.

Den vanligaste av delfinerna som funnits är Yangtze River delfinen. En blyg sötvattens delfin av mänsklig storlek som har en lång mun liknande Pinocchio’s näsa vilket utmärker den från andra delfiner.

Yangtze River delfinen är en av de 4 sötvattens delfiner som finns och lever endast i Kinas Yangtze River region. Sista offentliga bilderna på delfinerna var 2008 tror jag, men vi har hört bekanta som säger sig ha sett delfiner här så sent som för 2 år sedan och så jag, i maj 2021.

Det måste ha varit en delfin annars var det en jävligt stor fisk som gjorde en volt magplask utan att få en ring på ytan av vattnet, och fisken/delfinen var grå precis som de är. Tyvärr inget fotobevis :-(.

Promenaden till delfinområdet var lång men skön. Gick i en djungel av härlig grönska där kvittrande fåglar sjöng och flög förbi mig hela tiden. Tyvärr inga bra foton på dem heller då så fort man tar upp en kamera så flyger de iväg. Det är ungefär som när jag gömmer mig för kineserna och tycker att nu får det vara nog med foton och Exoftalmus på mig till kineserna.

Idag var det inte många som glodde på mig de hade fullt fokus på att se delfiner eller fullt upp med att plocka vassblad till matlagningen så de missade att fota mig, jippi.

Här använder de en lång pinne med en krok för att håva fram vassen för att sedan kunna plocka de finaste bladen på vass stjälkarna.

Kommer bli fler promenader hit för nu måste jag få ett foto för att bevisa att det fortfarande finns delfiner här i Nanjing/ Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *