Nytt pass

Då var det så dags att ansökan om nytt pass och för att krångla till det lite behövde jag först åka till Shanghai för Pass och senare till Beijing för Visa som även Krister behöver förlänga då det endast är giltigt till sista juli.

Åkte 28 april, onsdagen innan maj ledigheten till Sveriges Generalkonsulat i Shanghai.

Det är så smidigt att åka tåg. Bokar biljetter på WeChat och så tar man med passet och så är det bara att åka. Tåget är i princip alltid i tid och det går så fort. Idag körde tåget i 338 km/h.

Även om det är lätt att åka till Shanghai och det bara tar dryga timmen dit vill man inte glömma saker, speciellt inte så här dagarna före maj ledigheten och det var precis vad jag gjorde. Glömmer det viktigast av allt, kontanter/bankkort.

Ingen använder kontanter eller bankkort längre. Vi använder WeChat eller AliPay som betalmedel som är kopplat till våra bankkort. Jag visste dock att jag skulle ha med mig kontanter eftersom konsulatet hade skrivit det i mail. Hur kunde jag glömma? Aldrig mer.

Det var bara börja söka hjälp eftersom konsulatet har öppet endast tisdag, onsdag 8:45-11:30 och nästa vecka var det helg ledigt, skulle betyda att jag skulle få vänta till 11 eller 12 maj innan nästa tillfälle att ansöka om nytt pass.

10:04 började jag leta efter bank och fråga om de kunde hjälpa mig ta ut pengar och jag kunde betala dem via WeChat eller AliPay. Jag visade också att jag hade pengar på kontot och talade om varför jag behövde pengar. Personal på banken försökte hjälpa mig installera en app. Till mitt Kinesiskt bankonto kan jag använda en app och en kod och hämta ut pengar med appen på telefon utan att använda kort. Vi fick det dock inte att fungera.

Ingen av personalen kunde ta ut pengar med eget kort och att jag sedan betalade via telefon till dem heller. Antingen hade de inget kort eller så begick de ett tjänstefel om de tog ut pengar till mig. Frågade några kunder men ingen kunde hjälpa, alla hade bankkort hemma för att man inte använder det eller så hade de inte så mycket pengar.

Det slutade med att jag gick till Konsulatet och frågade om de kunde hjälpa mig eller om jag fick använda WeChat eller Alipay att betala dem med. Inte heller svensk personal här ville hjälpa till de sa att de begick tjänstefel om de hjälpte mig och uppmanade mig ringa en kompis eller fråga någon på gatan.

När klockan var 11:09 var jag in på ”Chanel”, förslag från en kinesisk kompis som var på tjänsteresa, och där fick jag hjälp. Två killar följde med mig till en bankomat. En tog ut pengar och sedan betalade jag honom via WeChat.

När klockan var 11:19 sprang jag in genom entrén, fick mitt visit kort för att åka upp till 15 våningen där konsulatet har sitt kontor med mina 1300 yuan i handen. Gissa om jag drog en djup suck och var svettig 11 minuter innan de stängde kontoret för dagen.

Fick också se en lapp på ett av fönstren vid personalluckorna vid konsulatet att det står endast kort för betalning. Orka inte tjafsa om varför de hade den skylten satt där. De hade redan talat om för mig att det var bara kontanter som gällde och det spelade heller ingen roll då jag inte hade bankkort med mig heller.

Lunch och eftermiddagstid spenderade jag till mat och shopping och ett besök i Sankt Nicholas kyrka i de Franska kvarteren innan hemfärd till Nanjing.

Såg några gubbar som skulle fixa till en elledning på min väg till tåget.

Vid tågstationen var det mycket folk det märktes att ledigheten skulle börja på Fredagen. Säkert hade en del kineser redan börjat resa nu för att undvika kommande kaoset.

Är så tacksam för hjälpen jag fick av kineserna på Chanel. Ibland träffar man rätt människor.

/Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *